‘Rijswijk schoon’ gaat gevecht aan met zwerfvuil’

Op de derde vrijdag in september is het ‘Keep it Clean Day’ in Nederland. Vandaag, vrijdag 18 september gaan we met Erik van der Veer van Rijswijk Schoon en bewoners van Oud Rijswijk letterlijk de straat op. Gewapend met groene vuilniszakken en grijpers om de wijk een schoonmaakbeurt te geven. Een leerzame, maar bovenal gezellige excursie door het oude dorp. Vertrek om 10.00 uur vanuit dee Esdoornstraat 3a, waar ook de Stichting Buurschap Oud Rijswijk is gehuisvest. Overal ligt veel zwerfvuil Van blikjes tot papier in alle maten en kleuren. De Herenstraat oogt schoon. Halverwege zien we vier winkeliers aan de gang met dezelfde grijpers en zakken als wij.
Het zijn Marja Koster, Jan Mulder, Dick Vrijenhoeken André Smeele. “Wij vegen elke dag een stukje. Zo houden we het netjes, zou iedereen moeten doen.” Marja neemt mee naar een blauwe container. “Hierin kan de jeugd hun plastic flesjes doen. Elke dag haal ik de container binnen, maar je wil niet weten hoeveel er elke keer in zit”.

Voor het museum staat een op het oog gewone afvalbak, maar met daarop ‘serfie-opvanghuis’ om de wandelaars te verleiden hier hun papiertjes en bakjes in te doen. De groep opruimers is inmiddels Park Hofrust binnen gegaan. De afvalzakken worden al zwaar. Tegen de klok van twaalf is het tijd om terug te gaan naar het vertrekpunt voor een kop koffie. Een mooi initiatief dat navolging verdient, en dan niet één keer per jaar !!