Rijswijk krijgt er een prachtig park bij

De gemeente Rijswijk gaat, ook met geld van de provincie, het Park Cromvliet, fors aanpakken. De bewoners worden nauw betrokken bij de keuzes. Gisterenavond, maandagavond 14 september, was er een informatieavond waarbij een aantal mogelijkheden werden gepresenteerd. Vanmiddag beslissen de 200 leerlingen van de Nicolaas Beetsschool mee welke speelwerktuigen er komen. Het gaat dus om een herinrichting van het park. Omdat het een cultureel erfgoed is, dat is open gesteld voor het publiek, geeft de provincie hier subsidie voor. Zo is er een financiële basis om van het park echt wat moois te maken. Voor de wijk, de bewoners, de wandelaars en de kinderen, want de speelfunctie krijgt ook veel aandacht.
De wijk Cromvliet werd rond 1920 gebouwd op het landgoed Cromvliet, waardoor het Park Cromvliet ontstond van wat bescheidenere afmetingen. Maar nog steeds een prachtige groen long midden in de woonwijk.

Landgoed Cromvliet ontstond voor 1500 als boerderij met boomgaarden en moestuinen, zo’n honderd jaar later werd het huidige herenhuis gebouwd met een tuin in de toen zo populaire Engelse landschapsstijl. Het landhuis ziet er anno 2015 mooi uit, maar het park zou wel een forse aanpak kunnen gebruiken. Er is wel trouw onderhoud gepleegd, maar er kan zoveel meer.

Vooral de bewoners zijn erg blij met deze stap van de gemeente. Eén van de bewoners van het huis is erg blij dat de gemeente dit wil doen. “Meer dan het standaard onderhoud hoeven ze niet te doen. Met deze aanpak halen ze erg veel moeite en werk naar zich toe. Maar voor de wijk is dit van heel groot belang”.
Dat de wijk dit onderkent bleek wel uit de grote opkomst gisterenavond in Grand Café de Conckelaar bij de Geestbrug. Alle stoelen waren bezet. Ook wethouder Marloes Borsboom van cultureel erfgoed was aanwezig, naast drie ambtenaren, die al veel voorwerk hadden verricht.

Cromvliet doet voor het eerst van zich spreken als in 1560 mr. Adriaan van Leyden zijn grondbezit laat opmeten. Op de plaats van het huidige huis is een L-vormige boerderij met schuur. De zoon van Adriaan van Leyden, Pieter (1592 – 1654), is mogelijk de bouwer van het huidige herenhuis. Wellicht gaf hij het ook de naam. Pieter was gehuwd geweest met de dochter van Bernard de Moucheron, die ook wel Bernard van Crompvliet werd genoemd. De naam Cromvliet komt voor het eerst voor in een akte in 1697 en zou kunnen verwijzen naar de lichte kromming in de Vliet .

Anno 2015 is het belangrijk dat er twee stijlen zijn die Park Cromvliet hebben bepaalt. De historische stijl met de boomgaarden, de hoge bomen en de Engelse landschapsstijl met veel lagere struiken. Op basis hiervan waren er twee basisontwerpen gemaakt, die als uitgangspunt dienen. De bewoners mogen deze keuze maken. De slangen of slingermuur die er nog staat is uniek in Nederland, daar zijn er niet veel meer van. Die diende vroeger om de wind tegen en de warmte vast te houden voor de fruitbomen erachter.

9 oktober zal het uiteindelijk plan klaar moeten zijn zodat op 28 oktober begonnen kan worden met de voorbereidingen . Uiteindelijk heeft Rijswijk er op 11 december dan een prachtig park bij