Zeldzame ‘Draaihals’ laat zich zien in Rijswijk

In Rijswijk nabij de Shell in de Plapoelpolder is deze week een zeldzame vogel gezien. Afgelopen maandag zag Nick Peeters om 17:00 op internet dat er een ‘Draaihals’ gesignaleerd was in de Volmerlaan. ‘Ik baalde enorm. Ik was een uur daarvoor nog op school die een paar minuten van de Volmerlaan af staat’, aldus Nick. De draaihals (Trynx torquilla) is een vogel uit de familie spechten en heeft zijn naam te danken aan zijn lenige nek, hij kan hem wel tot 180 graden draaien. Het diertje met een lichaamslengte van 16 centimeter is in Nederland een vrij schaarse broedvogel en komt voornamelijk voor als trekvogel. Dit soort wordt vaak aangetroffen op de grond, waar hij op mieren jaagt.
‘Dinsdag, omstreeks 8:30 kreeg ik een berichtje binnen van Wietze Janse, de ontdekker van het beestje, dat de draaihals nog aanwezig was. Ik heb toen direct mijn spullen gepakt, ben op de fiets gesprongen en voor mijn eerste lesuur een kijkje genomen. Helaas zonder resultaat.’

Nick vervolgt: ‘Na mijn laatste lesuur nog even gaan kijken. Iets meer dan een handje vol vogelaars stond geïnteresseerd naar de druk foeragerende draaihals te kijken. Vol enthousiasme mijn camera gepakt en een aantal foto’s kunnen maken. Wát een prachtig vogeltje!’