Beter voor Rijswijk stelt vragen over rel met Koerden

De fractie van Beter voor Rijswijk in de Rijswijkse gemeenteraad stelt vragen aan het College van Burgemeester en Wethouders over de ongeregeldheden afgelopen zaterdag bij de Event Plaza waarbij een vergadering van 2000 Koerden uit de hand liep, een forse politie inzet noodzakelijk was en twee arrestaties werden verricht. Op 29 augustus liep een grote bijeenkomst van Koerden uit de hand door een confrontatie met tegenstanders. De bijeenkomst was onder meer georganiseerd door de Federatie Koerden in Nederland (Fedkom) waarop 2000 Koerden op af kwamen. Als spreker was de Koerdische presidentskandidaat/politicus Selahattin Demirtaş ( die als derde eindigde in 2014) uitgenodigd voor een politieke toespraak. Er ontstonden na afloop vechtpartijen terwijl een politieauto bekogeld werd met een fles.
De Evenementenhal Event Plaza, was eerder in het nieuws toen er dit een zogenaamd jihadgala zou worden georganiseerd. Dat werd toen, onder druk van de politiek afgelast. “Was het College, door de exploitant van Event Plaza of organisatie van deze politieke bijeenkomst vooraf geïnformeerd”, aldus Beter voor Rijswijk in haar brief. “Of heeft ze geen informatie ontvangen van inlichtingendiensten zoals AIVD. En zo niet waarom niet.”
De partij vindt dat In een stad als Rijswijk, waar veel mensen afkomstig uit verschillende culturen, die zonder problemen hier wonen, het niet past dat dergelijke confrontaties plaatshebben tussen mensen, van met name islamitische afkomst die elkaar te lijf gaan.
Voorts vraagt ze zich af of het College het met de fractie van Beter voor Rijswijk eens dat dit soort bijeenkomsten niet mogen worden georganiseerd, “Hiermee wordt wederom schade wordt toegebracht aan het vreedzame imago van de Gemeente Rijswijk”, aldus Beter voor Rijswijk

Als het college het wel eens is met Beter voor Rijswijk, dan vraagt zij zich af waarom het college de bijeenkomst niet heeft verboden, in verband met een verhoogd risico tot verstoring van de openbare orde, zoals zaterdag heeft plaatsgevonden.

Beter voor Rijswijk herinnert eraan dat tijdens en na een eerdere afgeblazen bijeenkomst, het college gesprekken heeft gevoerd met de exploitant. “Heeft het College afspraken gemaakt over mogelijke vergelijkbare risicovolle bijeenkomsten. Zo ja, zijn deze afspraken nagekomen.”
Ook wil ze van he college weten op wie de hoge kosten worden verhaald van het omvangrijke kostbare politie optreden en of het College de Gemeenteraad kan toezeggen dat in toekomstige gevallen, waarin risico’s zijn voor verstoring van de openbare orde, dergelijke bijeenkomsten worden verboden.