Joop Jordans in Arti-Shock

Tot donderdag 10 september exposeert Joop Jordans in Galerie Arti-Shock in de Schoolstraat 26 in Oud Rijswijk. Joop schildert al meer dan een halve eeuw aan het schilderen, schetsen en vormgeven. Ooit had hij zijn grootste ‘exposities’ aan de drukste winkelstraat van Den Haag: hij was etaleur bij de voornaamste modezaken. In die hoedanigheid mocht hij met een sneltreinvaart steeds weer nieuwe dingen verzinnen om de collecties op te fleuren. En bovendien moesten hij en zijn vakgenoten niet alleen de nieuwe trend verzinnen, maar ook uitvoeren. Dat daar veel improvisatie bij te pas kwam wekt geen verwondering. En zo leer je het vak van vormgever. Naast het werk voor de winkel trok Joop er met tekenvrienden op uit om boerderijtjes, dorpjes, rivieren en landschappen vast te leggen door heel Nederland. Het ging op de bromfiets.

Er kwamen stillevens bij en grote schilderijen van verpakkingsmateriaal. Het werk in de winkelmagazijnen vermengde zich met zijn prive schilderwerk. En tenslotte kwam de abstractie: patronen en sporen van beweging, tot bijna alle schilderijen teruggebracht waren tot eenkleurige afdrukken in verf.
Maar nu lijkt al het vorige werk zich gekristalliseerd te hebben in heldere uitgesproken vormen. De klare lijn en de heldere kleur zijn teruggekomen. En het platte vlak heeft zich tot in de derde dimensie uitgestrekt. En wat is dan het resultaat? Een voortzetting van De Stijl? Mondriaan revisited?

Het zijn uitgesproken miniatuur bouwsels die Joop maakt. Volkomen afgewogen in hun kleur- en vlakverdeling, zo strak en eenvoudig van vorm dat je bijna zou wensen dat je hele omgeving zo simpel en duidelijk was vormgegeven. Er is geen rommel, nergens stress of aandachttrekkende frivoliteit.

“Volkomen waar”, zo zou je de objecten van Joop Jordans kunnen omschrijven. Het is de etaleur die de kunst gebruikt om een volkomen, op zichzelf staande, wereld uit te drukken.