Rijswijks kamerlid Stientje Van Veldhoven(D 66) naar Spitbergen

Het Rijswijkse Tweede Kamerlid Stientje van Veldhoven (D66) krijgt het koud komende week, IJSKOUD. “Ik ben op weg naar Spitsbergen, voor de grootste poolexpeditie van Nederland ooit. De weergoden hebben de temperatuur al gehalveerd,” zegt ze. Gisteren is ze vertrokken. “Het is hier 5 graden en ben ver van alles”. Een verlaten gebied, Spitsbergen. “Ik ga mijn ogen uitkijken. Heel bijzonder, zo’n onbewoond, verlaten en ruig gebied. Regelmatig heb ik rapporten op mijn bureau, nu ga ik het in de praktijk zien”.
Stientje maakt deel uit van een groep van 81 mensen: 55 Nederlandse wetenschappers, aangevuld met pers, enkele kunstenaars, bestuurders en toeristen. De groep vaart nu naar een woest gebied op het eiland Edgeøya, aan de oostkant van eilandengroep Spitsbergen. Daar gaan de onderzoekers onder meer planten, dieren, bodemvervuiling en het landschap bestuderen.
“Op Spitsbergen gaan de veranderingen veel sneller, de temperatuurstijging gaat veel harder. De wetenschappers die mee gaan kunnen daar veel over vertellen”, vult ze aan.

Natuur beschermen
Stientje van Veldhoven is sinds juni 2010 lid van de Tweede Kamer. In 2011, 2012 en 2014 is zij uitgeroepen tot groenste politicus van het jaar. Met Lutz Jacobi (PvdA) en Jesse Klaver (GroenLinks) bracht ze in 2013 een initiatiefnota uit over voorstellen om de natuurwetgeving te vereenvoudigen, natuur en landschap beter te beschermen en goede omgang met flora en fauna te waarborgen. Ook kwam ze in 2013 een initiatiefnota uit over verplichte maatregelen om energie te besparen en in 2014 de notitie ‘Groen licht voor de fiets’ uit. Door NOS-Radio uitgeroepen tot politiek talent van het jaar 2012/2013.
Als we vragen naar het doel van de expeditie zegt ze: “Nederland heeft al lang een relatie met Spitbergen. Wij zetten ons in voor kwetsbare gebieden met kwetsbare eco-systemen. Zulke gebieden moet je beschermen.”.

Weervrouw
De expeditie wordt georganiseerd door het Arctisch Centrum van de Rijksuniversiteit Groningen (RUG). Niet alleen wetenschappers zijn aan boord van het schip. Ook andere geïnteresseerden varen mee, zoals de RTL-weervrouw Herlga van der Leur, Haagse studente Keechy Akkerman, NOS-weerman Peter Kuipers Munneke en schrijver/acteur Ramsey Nasr. Ook onderzoeksinstituut TNO uit Den Haag gaat mee.

IJsberen
Iedereen moet tijdens de trip op de boot blijven slapen, op het eiland wonen namelijk nog altijd ijsberen. ’s Nachts van boord gaan zou te gevaarlijk zijn. In het gebied van de expeditie is de temperatuur nu gemiddeld een paar graden boven nul. Het is er bijna de hele dag licht. In 1968 heeft een groep van vier Nederlandse studenten overwinterd op het eiland en onderzoek gedaan naar ijsberen. Nu, 46 jaar later, gaan drie van hen ook weer mee.

Terug
Op 28 augustus keert de groep terug naar Spitsbergen, waar minister Bert Koenders van Buitenlandse Zaken ze opwacht. De minister maakt daar een tussenstop op zijn reis naar de Amerikaanse staat Alaska, waar hij eind augustus deelneemt aan een internationale conferentie over klimaatverandering en het Arctisch gebied.