Studenten over 10 dagen in oude HBG-kantoor

De studenten die hun internationale masters halen in Delft zijn heel blij. Er is toch woonruimte voor hen en wel in Rijswijk , in het voormalige HBG-kantoor. Dit gebouw aan de Generaal Spoorlaan in Rijswijk is in recordtijd van zes weken getransformeerd naar 168 studentenkamers voor internationale masterstudenten van TU Delft. TU Delft heeft dit jaar een zeer grote toestroom van internationale masterstudenten. Pas eind juni werd duidelijk dat er voor circa 200 studenten nog geen woonruimte beschikbaar was. In een effectieve samenwerking heeft Local met TU Delft, Actys Wonen, de gemeente Rijswijk en aannemer CenD binnen twee maanden het oude HBG hoofdkantoor getransformeerd naar 168 studentenkamers. De eerste 95 kamers zijn inmiddels in gebruik genomen, en het gehele project wordt 1 september aanstaande opgeleverd.
Korte bouwperiode
In de korte bouwperiode heeft gemeente Rijswijk de vrijstelling bestemmingswijziging doorgevoerd. Daarnaast is de bouwvergunning afgegeven en heeft aannemer CenD de woonunits gerealiseerd en samen met Actys Wonen ingericht. “Een unieke prestatie in Nederland” aldus Phlip Boswinkel van herontwikkelaar Local uit Den Haag. “Deze snelheid van transformeren kan alleen maar als het hele team, van opdrachtgever tot en met vergunningverlener, goed op elkaar is ingespeeld en volledig gecommitteerd is”.
Het voormalige HBG hoofdkantoor in Rijswijk is eigendom van Syntrus Achmea Real Estate & Finance en stond al ruim 10 jaar leeg. Met de tijdelijke transformatie van circa 5.500m2 naar studentenwoningen komen het gebouw en het terrein de komende drie jaar weer tot leven.
Studenten in hun nieuwe onderkomen

Duurzame oplossing
Gemeente Rijswijk ziet het huisvesten van studenten in lege kantoren als duurzame oplossing voor de korte en lange termijn. “Dit project bewijst dat lege kantoren uitermate geschikt zijn voor transformatie naar kleine units. Voor de gemeente Rijswijk is de gekozen oplossing van TU Delft in dit gebouw dan ook een voorbeeld van duurzaam gebruik van de bestaande omgeving. Bij leegstand dreigt verloedering, hergebruik van gebouwen levert juist kwaliteit op voor het gehele gebied” aldus wethouder Ronald van der Meij.

Samenwerking
Elco van Noort, hoofd Central International Office van TU Delft: “Ieder jaar wordt pas in de loop van mei duidelijk hoeveel internationale studenten wij in augustus moeten huisvesten. Het is voor ons dus noodzaak om samen te werken met partijen die snel en flexibel zijn. De gemeente Rijswijk en Local boden ons de mogelijkheid om onze studenten goed en comfortabel te huisvesten. “

Flexibel
Phlip Boswinkel van Local: ”Toen wij 2 maanden geleden het plan opperden om binnen twee maanden 168 studenten te huisvesten werd er in eerste instantie getwijfeld aan de haalbaarheid. Alleen door de flexibele opstelling van de TU Delft en de unieke daadkracht van de gemeente Rijswijk is een dergelijk project mogelijk. Dit team heeft, onder leiding van onze Locals, een topprestatie geleverd die wij in Nederland niet eerder hebben gezien. Als onze aannemer CenD op 31 augustus de laatste verdiepingen oplevert staat er een prachtoplossing voor een acuut probleem; dit project is een schoolvoorbeeld van flexibiliteit en daadkracht van alle betrokken partijen.”
Actys Wonen zal namens TU Delft het beheer van de tijdelijke huisvesting uitvoeren.