Pleegouder worden kan iedereen

Binnenkort gaan de scholen weer beginnen. Een veilige plek voor kinderen om op te groeien. Helaas kunnen kinderen deze veilig plek thuis niet altijd vinden. Dit kan verschillende redenen hebben, bijvoorbeeld verslavingsproblematiek bij ouders. Voor deze kinderen is wonen in een pleeggezin vaak het beste alternatief. ‘Per week wisselt het aantal kinderen die een veilige plek bij een pleeggezin wensen, maar we praten toch wel over tientallen. Hiervoor zijn we dringend op zoek naar pleegouders die deze kinderen een weekend per maand, voor een paar maanden of tot zij volwassen zijn een veilige plek kunnen bieden.’ aldus Rick van der Burg van Jeugdformaat in gesprek met Omroep Rijswijk.
Op de vraag of iedereen pleegouder kan worden is Rick heel duidelijk: ‘Natuurlijk dien je wel aan een aantal voorwaarden te voldoen en doen we een uitgebreide screening alvorens iemand pleegouder kan worden. Daarnaast moet je de tijd en ruimte in je huis hebben om een goede plek met structuur aan een kind te geven. Het maakt daarbij echter niet uit of je een gezin bent of alleenstaand. Ook geaardheid speelt geen rol bij de beoordeling. Iedereen die zijn hart en huis wil openstellen krijgt bij ons de kans om pleegouder te worden!’

Kinderen die acute hulp nodig hebben kunnen altijd terecht bij een crisispleeggezin die hen voor een korte periode opvangt. Dit is echt een tijdelijke oplossing. Een kind verdient een veilige plek waar hij dagelijks in een liefdevolle omgeving wakker wordt.

Op de vraag of de procedure om pleegouder te worden moeilijk is, reageert Rick: ‘Er vindt altijd een uitgebreide screening plaats alvorens iemand pleegouder kan worden. Indien iemand geschikt wordt gevonden als pleegouder kijken we vervolgens ook altijd naar de gezinssamenstelling en zorgen we er voor dat het kind dat geplaatst wordt een zo goed mogelijke plek krijgt. We letten hierbij bijvoorbeeld ook op de leeftijden van eventuele kinderen die in het gezin gaan wonen wonen waar een pleegkind geplaatst wordt.

Voor diegenen die pleegouder willen worden houdt Jeugdformaat een vrijblijvende informatieavond over pleegzorg op woensdag 26 augustus van 20:00 – 22:15 uur op de Fleminglaan 16 in Rijswijk.

Tijdens de informatieavond komen onder andere aan de orde waarom kinderen niet bij hun ouders kunnen wonen, de verschillende vormen van pleegzorg en hoe je pleegouder kunt worden. Pleegouders ontvangen een pleegzorgvergoeding en krijgen professionele ondersteuning van Jeugdformaat.

Voor meer informatie over pleegzorg of het aanmelden voor deze avond, bel gratis 0800 – 022 34 32 of kijk op www.jeugdformaat.nl/pleegouders.