Bekende Rijswijker: Otto Kriens

Spraakmakende Nederlandsers, bekende Europeanen, echte wereldburgers, er zijn er vast heel veel waarvan de wieg stond in ons eigen Rijswijk. Heeft u daarvan voorbeelden, meldt het ons. Dan besteden we er aandacht aan. Als eerste de schilder Otto Kriens en zijn werk knotwilg aan het water. Otto Kriens (1873-1930) vond zijn onderwerpen doorgaans dicht bij huis. Zijn vrouw en kinderen figuren regelmatig in zijn schilderijen en ook in zijn landschappen zijn bepaalde motieven regelmatig terug te vinden. Kriens woonde niet ver van de Broeksloot (Broekslootkade) en hier stond vermoedelijk de knotwilg die het onderwerp is van deze grote aquarel.
De vorm van de grote, gespleten stam en de ‘knotten’ met de wild uitgegroeide takken moet hem zeer hebben geboeid want de boom is op diverse andere werken terug te vinden. Zo is er een groot olieverfschilderij waarop de boom is te zien, een aantal tekeningen en dus ook op deze aquarel. Op al deze werken is de boom min of meer hetzelfde maar de omgeving is telkens anders. Op de aquarel heeft de kunstenaar een geknielde vrouw toegevoegd, die haar wasgoed uitspoeld in het water. Het is een ‘verhalend’ element in de voostelling, hetgeen Kriens vaker doet. In het eerder genoemde olieverfschilderij met de knotwilg, heeft hij een meisje afbeeld, dat zich heeft verstopt in de holle stam.

Tot voor kort bezat het museum Rijswijk slechts één aquarel van Kriens, een interieur met een verstellende vrouw. Het is een zorgvuldig uitgevoerde aquarel, bijna net zo precies geschilderd als zijn olieverfschilderijen. De aquarel met de knotwilg laat een veel vrijere penseelvoering zien dan we van Kriens gewend zijn. De aan de academie van Brussel opgeleide schilder hield zijn leven lang vast aan de grondbeginselen van zijn leermeesters en leverde vrijwel uitsluitend zorgvuldig uitgewerkte schilderijen af.

Deze aquarel toont aan dat hij daar af en toe van af week. Dit boeiende aspect van zijn kunstenaarsschap was nog niet in de collectie vertegenwoordigd en was een belangrijke reden dit werk aan te kopen. Dat de aquarel bovendien in uitstekende staat verkeerde, de kleuren van de lichtgevoelige aquarelverf zijn goed bewaard gebleven, was daarbij een aangename bonus.