Veel gedumpte konijnen en cavia’s bij Knaaghof

Het is volop zomer en dat betekent weer topdrukte in de asielen. Medewerkers en vrijwilligers moeten alle zeilen bijzetten om duizenden extra dieren die zwervend worden aangetroffen tijdelijk onderdak te bieden. Vaak zijn deze dieren gedumpt vanwege de vakantieperiode. Ruim 30% van 40.000 dieren die ze opvangen, vangen we op in de zomermaanden. Ook in konijnen-en knaagdierenopvang Het Knaaghof in Rijswijk is het momenteel weer topdrukte. Elke zomer barst het asiel met een bezetting van zo’n 125 dieren bijna uit zijn voegen. De eerste gevallen van ‘dumping’ dienden zich dit jaar al vroeg aan: begin juni werden er binnen een week al twaalf gedumpte konijnen in een dicht getapete doos en acht gedumpte cavia’s bij Het Knaaghof gebracht. Alle dieren verkeerden in ernstig verwaarloosde conditie. Ze zaten onder de kale plekken, wonden, viezigheid, luizen en teken. Dankzij de goede zorg van Het Knaaghof maken ze het inmiddels goed en kan er een nieuw baasje voor hen worden gezocht.
Daarna zijn er nog tientallen gedumpte dieren binnengebracht. En dat terwijl de vakantie nog maar net begonnen is. Extra inkomsten zijn in deze periode hard nodig. “We hebben ’s zomers niet alleen meer kosten voor de opvang, maar ook voor de dierenarts” vertelt beheerder Merel Pieneman “Bijna alle dieren die hier binnenkomen mankeren iets. Soms zijn ze meer dood dan levend. En dan krijgen we dit jaar ook nog eens opvallend veel drachtige dieren binnen. Per 12 dieren die we opvangen krijgen we er nog eens 6 nestjes met 4 jonkies ‘gratis’ bij.”

De kosten voor voeding en medische verzorging, maar ook voor inenten of castreren, lopen in de zomer hoog op. De Dierenbescherming krijgt alleen een vergoeding van de gemeente voor de eerste twee weken die een zwerfdier in de opvang doorbrengt. De verblijfsduur van de 500 dieren we jaarlijks opvangen bij Het Knaaghof is echter veel langer. Financiële steun is daarom keihard nodig om dit werk te kunnen blijven doen.

Mensen die de zomeractie #GEEFOMMIJ van de Dierenbescherming voor asieldieren willen steunen, kunnen dat ook doen met een directe gift aan een asiel bij hen in de buurt. Op dierenbescherming.nl/geefommij kan via simpel landkaartje het asiel naar keuze worden aangeklikt. Deze actie loopt nog de hele maand augustus. Uit de mensen die een gift doen wordt één geluksvogel geloot die met zijn/haarhuisdier op de foto mag. De foto wordt genomen door topfotograaf Robin Utrecht, winnaar van de Zilveren Camera.