Onze jongens en meiden terug van De Nijmeegse Vierdaagse

De wandelschoenen zijn weer ingevet en opgeborgen. Het uniform gewassen en gestreken. De laatste medaille bij de vorige gelegd. Nijmeegse Vierdaagse 2015 is verleden tijd. Vandaag is het alweer een week geleden dat de 99e editie van de Nijmeegse Vierdaagse van start ging. En met die laatste editie van de Vierdaagse deed een detachement van de politie-eenheid Den Haag mee …en onder hun vier collega’s van het bureau Rijswijk. Hun eigen verhaal: Vier dagen achter elkaar hebben de lopers elke dag 50 kilometers door het Gelders landschap gemarcheerd om die medaille te bemachtigen, maar vooral om een sportieve prestatie te leveren.
Elke nacht om 02:30 uur ging de wekkers af en had de groep verzorgers gezorgd dat het ontbijt klaar stond en werden de lopers, die dat nodig waren, ingetaped. En dan om 04:00 uur begon de tocht. Elke dag weer een andere route en elke dag weer door verschillende dorpjes en stadjes, waar de toeschouwers de lopers luid enthousiast toejuichen.

En ja, ook de politie werd toegezongen en voor geapplaudisseerd. Kreten als: “We zijn trots op jullie!” “We staan achter jullie” en “Respect voor de politie” werden meerdere malen door het publiek gescandeerd. Jammer dat die door de schrijvende pers dan niet opgemerkt werden. De steun vanuit het publiek deed de politiemensen zichtbaar goed.

Op de route waren rustpauzes opgenomen. Dan werden zij door de verzorgers op professionele wijze verzorgd en van voldoende en gebalanceerd eten en drinken voorzien.

De stemming in het detachement was kameraadschappelijk en zorgzaam voor elkaar. Niemand werd alleen achtergelaten, altijd was er wel een collega die bleef wachten en de achterblijver weer bij de groep terugbracht. Had je het even moeilijk, dan waren er wel bemoedigende woorden of een arm om te ondersteunen wel aanwezig. Er was een duidelijke eensgezindheid in de groep.

Het is het detachement gelukt, alle 50 lopers die aan het evenement waren begonnen, gingen op vrijdag 24 juli vermoeid maar zeer trots over finish.

Nu maar uitkijken naar de volgende, de 100ste editie van de Nijmeegse Vierdaagse.