Nieuwe sport in Rijswijk: Outdoor Bowls bij Refleks

Na een eerdere kennismaking met Bowls in Rijswijk gaat Refleks nu echt van start op zondag 2 Augustus van 13.00 – 16.00 uur op haar velden op de Schaapweg 2D, Sportpark Pr. Irene, ingang naast sporthal De Schilp. Bowls is een precisiessport waarbij het de bedoeling is dat de spelers afgeplatte ballen, bowls, zo dicht mogelijk naar een kleinere doelbal laten rollen. Deze traditionele sport uit Engeland wordt sinds enkele decennia ook in Nederland beoefend. Iedere speler beschikt over vier bowls. De spelers, of teams van twee, drie of vier personen (single, pairs, triples of fours), moeten proberen de afgeplatte ballen zo dicht mogelijk bij een doelbal (jack of kitty) te placeren. Voor elke bowl die dichter bij de jack ligt dan de bowls van de tegenstander verkrijgt men een punt.

Bowls van deze sport zijn niet helemaal rond, de vorm doet denken aan een ‘Edammer kaas’. Een bowl weegt 1200 gram, en dit gewicht is ongelijk in de bowl verdeeld. Aan de zware kant heeft de bowl een stip, aan de lichte kant een cirkel. De bedoeling is dat het hierdoor mogelijk is met effect te spelen, waarbij de koers zal afbuigen naar de kant waarop de stip staat aangegeven. Het grote verschil tussen jeu de boules en bowls is dat men bij het eerste spel de boules met een boog door de lucht werpt en dat men bij bowls de bal vanaf het begin laat rollen.
Bowls wordt zowel binnen als buiten gespeeld. In Nederland wordt binnen gespeeld op matten van minimaal 30 m lang en 4 m breed.

Bowls is zeer populair in het Verenigd Koninkrijk en werd als lawn bowling ook bekend in de voormalige koloniën.
In Southampton ligt de oudste nog in gebruik zijnde green, deze dateert van 1299. Daar zou Drake, toen hij de Spaanse Armada aan de horizon zag verschijnen, eerst zijn bowlsspel hebben afgemaakt voor hij ten strijde trok om de vloot te verslaan.

Volgens historici is bowls voortgekomen uit een spel dat reeds 5000 jaar voor onze jaartelling door de Egyptenaren werd gespeeld met een kegel en stenen ballen.

De sport breidde zich in allerlei vormen uit over de wereld. Bekende varianten zijn naast jeu de boules uit Frankrijk ook bocce uit Italië) en bolle uit Denemarken. Curling is een wintervariant van bowls die vooral populair is in Canada en de Scandinavische landen.