Grote brand in Rijswijkse scholen in Rijswijk,

Asbestgevaar voor omwonenden.
Een grote brand woedt in het scholencomplex van de Openbare Daltonschool ’t Prisma, de J.H. Snijdersschool en de Godfried Bomansschool in Rijswijk. De brandweer is met groot materieel uitgerukt. De brand is opgeschaald naar regionaal niveau, hierdoor zijn ook de korpsen van Pijnacker-Nootdorp en Wateringen aanwezig.
Rookwolken boven de wijk
Het risico is dat het complex staat in een dichte woonwijk. In de gebouwen zit asbest. Huizen in Rijswijk zijn ontruimd vanwege de giftige stoffen die vrijkomen bij deze zeer grote brand. Ook is de wijk afgezet en niet toegankelijk tussen de Sir Winston Churchillaan-Lindelaan-Burgemeester Elsenlaan.

Bekijk hier de foto’s van de situatie ter plaatse, gemaakt door Feel Good Radio Rijswijk

Bij de brandbestrijding is een brandweerman gewond geraakt. Hij is behandeld door het ambulancepersoneel en is vervangen door een collega. Er wordt alles aan gedaan om te voorkomen dat de aangrenzende Godfried Bomansschool ten prooi valt aan de vlammen.

De brand werd omstreeks zes uur vanochtend ontdekt en hierop zijn brandweereenheden vanuit kazernes in Rijswijk en Den Haag/Laak ter plaatse gegaan. Bij aankomst van de brandweer sloegen de vlammen uit het pand en werd opgeschaald naar ‘middelbrand’. Niet veel later is zelfs opgeschaald naar ‘grote brand’ en ‘zeer grote brand’, om extra personeel en materieel ter plaatse te krijgen. Ten behoeve van de onderlinge coördinatie is ook Grip 1 afgekondigd.

De brand gaat gepaard met veel rook; omwonenden is geadviseerd ramen en deuren gesloten te houden.

De brand wordt inmiddels bestreden door brandweereenheden uit Den Haag en Rijswijk,met ondersteuning uit onder andere Zoetermeer, Wateringen, De Lier en Pijnacker-Nootdorp. Meetploegen uit Wassenaar en ‘s-Gravenzande meten in de omgeving of – en zo ja in welke mate – er in de omgeving sprake is van het vrijkomen van gevaarlijke stoffen.

Omdat de vlammen ook uit het dak kwamen is voor de waterwinning whet ‘grootschalig watertransport’ opgezet. Even voor half acht werden de eerste omliggende woningen ontruimd in verband met de vele rook die vrijkwam bij de brand.

Er werd een tweede brandweerpeloton geformeerd met tankautospuiten uit Maasdijk, Den Hoorn, Honselersdijk en Wateringen. Deze vier voertuigen verzamelden bij brandweerkazerne Rijswijk.

Er zijn tot nu toe geen gewonden gevallen bij de brand.