Vrijdag Suikerfeest voor Rijswijkse moslims

Het Suikerfeest begint vrijdag en is het feest waarmee moslims de islamitische vastenmaand ramadan afsluiten. Dan wordt er drie dagen feestelijk gegeten met veel zoetigheid en uitbundige maaltijden. Tijdens familiebezoek worden cadeaus uitgewisseld. Volgens onderzoeksbureau Motivaction geven moslims tijdens de ramadan 35 procent extra uit. Islamitische ondernemers spelen hier al jaren op in en draaien in de dagen voor het Suikerfeest extra omzet. Ook veel winkels in Rijswijk spelen hier op in. En dan hebben we het niet alleen over de Turkse en Marokaanse winkels in de regio, waar veel autochtone Rijswijkers graag komen voor het mooie fruit en de kruiden.
Ook Nederlandse winkelketens, zoals V&D, passen hun aanbod aan. Waar veel islamitische vrouwen wonen, hebben zij een ramadancollectie gelanceerd. Moslima’s kunnen daar tijdens de vastenmaand bij terecht voor feestelijke kleding. Ook accessoires als sjaals en hoofddoeken maken deel uit van de collectie.
V&D maakt sinds kort gebruik van tijdelijke winkeltjes (pop-up stores) in het warenhuis met een collectie kleding voor jonge moslima’s. Dit betekent dat er producten in de rekken komen waarvan de onderneming denkt dat die goed bij die locatie passen, La Place, de horecatak van de keten, ligt bovendien vol met snoep en zoetigheid voor het feest.

Supermarktketens als Albert Heijn en Jumbo spelen ook op het religieuze feest in. Voor mensen die een Marokkaanse harira, zoete Turkse baklava, of een lekkere warme linzensoep willen maken voor het Suikerfeest, biedt Albert Heijn verschillende soorten recepten. Dit jaar heeft de supermarkt geen aparte ramadanschappen, maar de producten zijn wel verkrijgbaar in grotere verpakkingen. Albert Heijn verkoopt een speciaal assortiment van onder meer dadels, vijgen, bulgur en rode linzen.

Jumbo heeft voor de gelegenheid recepten op zijn website gezet om klanten te inspireren. Hema verkoopt dit jaar onder meer halalsnoepjes.