Tarieven pretparken stijgen, maar niet in regio Rijswijk

Vandaag werd een onderzoek van economisch bureau ING gepresenteerd waarin geconcludeerd werd dat de toegangskaartjes van pretparken in Nederland gestegen zijn met 17 procent in de afgelopen vijf jaar. De bank heeft zich gebaseerd op een online enquete die is uitgevoerd onder enkele tienduizenden mensen. Feel Good Radio Rijswijk sprak over dit onderzoek met Jos Faaij, directeur eigenaar van Familiepark Drievliet. Het werd al snel duidelijk dat het onderzoek geen betrekking heeft op Rijswijk, want onze tarieven zijn in de afgelopen vijf jaar niet gestegen. ‘Een online kaartje kost bij Drievliet €19,50. Dat rekenden we ook al in 2010. Kinderen tot 1 meter mogen zelfs gratis naar binnen, aldus Jos Faaij.
Uit het onderzoek blijkt ook dat mensen hun uitgaven proberen te beperken. Op de vraag hoe dit in Rijswijk ervaren wordt op het park reageert Faaij niet geheel ontevreden. ‘Je ziet wel dat in de afgelopen jaren er meer eten van huis wordt meegenomen, maar we hebben geprobeerd om dit op te vangen met aanbiedingen om bezoekers over de drempel te halen. In mijn ogen is dit aardig gelukt. We bieden lekkernijen aan die bezoekers niet van huis mee kunnen nemen. Denk dat aan een combi-aanbieding van een frietje en een ijsje met een lekker koele frisdrank. Daar adverteren we mee via stoepborden in het park en dat werpt zijn vruchten goed af’.

Dat mensen erg kortingsgevoelig zijn blijkt ook uit het onderzoek. Meer dan de helft van de Nederlanders maakt gebruik van kortingsvouchers- of codes om goedkoper binnen de muren van een pretpark te komen. Dit gebeurt ook bij het Drievliet, maar ze doen slechts mee tot beperkte hoogte en iets meer dan in het verleden.

De prijzen van de kaartjes gaan vaak omhoog omdat er veel geïnnoveerd is in attracties. Dit gebeurde ook in Drievliet, maar de prijs bleef gelijk. De redactie van Feel Good Radio Rijswijk was natuurlijk erg benieuwd naar het geheim hierachter.

Jos Faaij: ‘We kijken altijd naar de bezoekersaantallen en de stijging daarvan. Op basis daarvan zorgen we ervoor dat we geen overinvesteringen doen. Eerlijkheidshalve moet ik wel zeggen dat we wat voorzichtiger zijn geworden. We doen ieder jaar wel wat, maar voor ons is het momenteel ook wel even wachten met een attractie van 5 of 10 miljoen.

Op de vraag wat Drievliet zo aantrekkelijk maakt, hoeft hij niet lang na te denken. ‘Ons park is overzichtelijk en er is voor kinderen in alle leeftijden iets te doen. Tijdens de schoolperiode ontvangen we daarom ook veel schoolreisjes. In de vakantieperiode komen er veel gezinnen met kinderen. Dit komt ook door de grote variatie aan attracties. Daarnaast doen we ook veel aan thema’s. Zo start volgende week zondag een hele spectaculaire piratenshow voor alle leeftijden.