Openstelling Commandopost Rijswijk

In de gemeente Rijswijk ligt het voormalige B.B.-complex Overvoorde van de organisatie Bescherming Bevolking. Een unieke locatie waar de tijd lijkt te hebben stilgestaan. De commandopost in Rijswijk heeft tijdens de Tweede Wereldoorlog onder meer een belangrijke functie gehad in het Duitse berichtenverkeer. Na de oorlog zijn er diverse activiteiten ontplooid door de B.B. Het terrein beschikte over gebouwen die de B.B. (Bescherming Bevolking)-leiding kon gebruiken bij de uitvoering van haar taken. Het complex Overvoorde bestaat uit een tweetal ondergrondse voormalige commandoposten, een oefenruïne en een les-accommodatie, waar vele B.B.-ers hun opleiding en training hebben gehad. De in 1969 in gebruik genomen atoombunker is weer volledig ingericht als commandopost voor de B.B.
Tijdens een rondleiding onder begeleiding van een van onze deskundige gidsen, komt u door en langs Duitse bunkers uit de Tweede Wereldoorlog. Hierna wordt u rondgeleid door de Commandopost van de B.B. die u terug laat gaan in de tijd van de Koude Oorlog.

In de Funkhorchstelle in Park Overvoorde in Rijswijk luisterde de Duitse Luftwaffe vijandelijke radioberichten af. De plek was een onderdeel van het Englandspiel met de bijbehorende spionage-activiteiten.

Op 12 juli van 11:00 tot 15:30 is het mogelijk om een kijkje te nemen in de bunkers aan de Vredenburchweg 176a in Rijswijk.