Verbouwing Watertoren nog geen gelopen race

De eigenaar van de watertoren aan het Jaagpad wil het complex verbouwen om de dure onderhoudskosten te betalen. Dat betekent onder meer een liftkoker naast de toren. Omwonenden zijn daar niet blij mee, die willen de toren in oorspronkelijk staat behouden. Dat maakten ze vorige week duidelijk tijdens een bewonersbijeenkomst. De gemeenteraad moet na de zomer over de bouwplannen een ‘verklaring van geen bedenkingen’ afgeven. De watertoren aan het Jaagpad, bijna op de grens met Delft is een markant object uit 1911 van bijna 30 meter hoog. De huidige eigenares wil het complex verbouwen. De buurtbewoners zijn daar uiterst kritisch over en lieten dat ook horen tijdens de laatste raadsvergadering. De gemeente ging woensdag 1 juli het gesprek aan met omwonenden van de watertoren. Dat gebeurt in buurthuis de Drassige Driehoek.
De onderhoudskosten van het complex zijn hoog, de eigenares zoekt nu hiervoor een oplossing in de vorm van de bouw van een woning op het terrein en boven in de toren. Voor deze laatste woning is het nodig om buiten de toren een liftkoker met een trap te maken. De bewoners willen de watertoren in de oorspronkelijke staat behouden. Ze zijn ook angstig over de vestiging van een horeca-gelegenheid in de toren. Van het monument blijft dan volgens hen weinig meer over.

Van 1 mei tot en met 11 juni 2015 lag de ontwerp-omgevingsvergunning ter inzage voor de verbouwing van deze panden. Omdat hier sprake is van een monument zijn er strenge regels voor een eventuele aanpassing.

Tijdens de bijeenkomst spraken medewerkers van de gemeente met hen over het verbouwplan en hun reactie op de voorgenomen aanpassingen en kregen zij de gelegenheid om hun standpunten toe te lichten. Wethouder Ronald van der Meij is als toehoorder aanwezig. Net als de initiatiefnemer van het plan.

In dit gesprek zijn vragen gesteld over de kruimelgevalprocedure en de monumentenprocedure die doorlopen zijn zonder tussenkomst van de raad. Op de avond werd toegezegd om te kijken of het goed is gegaan in de procedure. In de komende periode wordt bekeken of het in goed overleg geregeld kan worden. Ook moet de gemeenteraad een ‘verklaring van geen bedenkingen’ afgeven