Jongeren uit 16 landen in gesprek met wethouder Borsboom

Wethouder Marloes Borsboom sprak vandaag met 60 jongeren uit 16 landen over jeugdwerkloosheid en terugbrengen van schooluitval. De jongeren zijn vrijwilligers die de afgelopen acht jaar tussen de twee en acht maanden werkten bij Don Bosco in Rijswijk. Hun oplossing is jongeren vrijwilligerswerk in het buitenland laten doen. Twee vertelden over hun bamboe huizenproject in NicaraGua. “Wij kwamen als andere mensen terug en willen nu graag zelf aan de slag”. De jongeren gaven de wethouder informatie over jongeren projecten in hun land. De één vertelde over werkprojecten, waarbij de deelnemer werkervaring opdeed, waardoor hij of zij voor een werkgever interessant is. Een ander vertelde dat bij topsporters werd gevraagd te vertellen wat zij ervoor moesten doen om succes te hebben.
Aan het eind van het gesprek, dat uiteraard flink uitliep in tijd door alle suggesties die over en weer gingen, was de eindconclusie dat het heel goed is als jongeren in een andere omgeving als vrijwilliger aan de slag kunnen. Dat motiveert en geeft een andere blik op het leven. Met de ervaring gaan ze vaak direct zelf aan de slag en ze kunnen altijd terugvallen voor advies op het netwerk van andere vrijwilligers dat ze opgebouwd hebben.

Max Verhoeven en Juan Carlos Gaviria vertelden ook over het project dat ze in NicaraGua met vrijwilligers uit andere delen van de wereld vorm gaven. Max: “De woonomstandigheden in veel ontwikkelingslanden zijn slecht. Goede huizen zijn duur. Bamboe is een gewas dat overal kan groeien. Daar is een heel goed huis van te bouwen door de lokale bevolking. Nu wordt dat ook al wel door arme mensen gedaan, maar dan zijn de huizen slecht van kwaliteit en hebben geen lang leven”. Bamboehuizen staan in die landen vooral bekend als armen-mensen-huizen.

Juan: “Maar als je een goede constructie maakt, kan zo’n huis wel zestig jaar mee. Wij hebben in ons prototype huis ook sanitair ingebouwd, want dat is weer belangrijk voor de hygiëne”.