Omgaan met hitte en tips over drinken

Tijdens deze hete periode in juli zijn ouderen, kinderen, zieken en mensen met diabetes en hart-, vaat- en longaandoeningen extra kwetsbaar voor oververhitting en uitdroging. Als je de komende dagen bij jezelf of in je omgeving in Rijswijk iets opmerkt, neem dan gelijk actie! De symptomen van uitdroging of oververhitting zijn divers en uiteenlopend. Hieronder enkele aandachtspunten:
– minder plassen en donkergele urine;
– vermoeidheid;
– concentratieproblemen, verwardheid;
– spierkramp;
– huidaandoeningen, zoals jeuk en blaasjes;
– hoofdpijn, misselijkheid en diarree;
– snelle hartslag;
– stuiptrekkingen;
– verlies van bewustzijn.

Tips over drinken
Drink verdeeld over de dag kleine beetjes en drink iets dat je lekker vindt.Zorg dus ook dat je voldoende in huis hebt. Vermijd teveel alcohol want dat is vochtuitdrijvend. Wees voorzichtig met het gebruik van ijsblokjes in drank want die kunnen maag- en darmklachten veroorzaken.

Drink ook als je geen dorst hebt. Vocht wordt ook verloren door transpireren. Omdat ouderen minder snel dorst voelen is er vaak stimulans nodig om te drinken. Laat als bezoeker een kan water achter in de buurt van je naaste of hulpvrager als hij of zij slecht ter been is;

Als je tekenen van uitdroging opmerkt en het lukt niet om meer te (laten) drinken, neem dan contact op met de huisarts;

Hitte en de Ramadan
Gezonde mensen en patiënten die vasten tijdens de Ramadan lopen door hun gewijzigde levensstijl en veranderde eetpatroon risico op uitdroging

De GGD adviseert mensen uit Rijswijk die meedoen met de vastenperiode om gedurende de warme dagen, vlak vóór zonsopkomst en ná zonsondergang vooral voldoende te drinken.

Ouderen, zieken en kinderen zijn extra kwetsbaar en lopen bij hitte meer gezondheidsrisico’s, bijvoorbeeld op uitdroging. Er zijn situaties waardoor het vasten in de Ramadan niet verplicht is voor sommige mensen en soms zelfs verboden: deze (risico)groepen zijn tijdelijk of geheel vrijgesteld.

Degenen waarvoor andere regels kunnen gelden met betrekking tot het vasten, zijn: kinderen, vrouwen, zieken, ouderen en reizigers.

Let op uzelf en elkaar tijdens de warme dag morgen en zoek verkoeling waar mogelijk.